به گزارش هزاره سوم به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آیتالله مکارم شیرازی، پس از استفتاء جمعی کثیری از مؤمنین و مقلّدین از معظّم له در مورد فیلم رستاخیز و نمایش چهره تعدادی از شهدای کربلا در آن، معظّم له نامه ای به ریاست سازمان سینمایی کشوری ارسال کردند.
متن این نامه به شرح ذیل است:
ریاست محترم سازمان سینمایی کشور جناب مستطاب آقای ایوبی
با اهداء سلام و تحیّت:
عدّه قابل توجهی به دفتر ما شکایت کرده اند که چرا در فیلم رستاخیز چهره حضرت قمر بنی هاشم و جمعی دیگر از شهدای کربلا علیهم السلام به طور مشخص نشان داده شده و می دانیم این کار آثار نامطلوبی دارد و نیز به بعضی از وقایع تاریخی آن ایراد کرده اند. آیا بنا بر این است که سازمان سینمایی قداست مقدّسات را بشکند و از خطوط قرمز بگذرد!!!
تهیه کننده فیلم رستاخیز نیز در پاسخ به چرایی نشان دادن چهره حضرت عباس(ع)، اعلام کرده است: ”اعتقادی به عدم نمایش چهره ایشان و یا نورانی کردن آن ندارم!”.
اهل تسنن هم به تصویر کشیدن چهره اهل بین و صحابه پیامبر را تحریم کرده اند
اما اظهارات متناقض احمدرضا درویش در خصوص این فیلم نیز قابل تأمل است. در این زمینه باید به نکات زیر توجه کرد.
. کارگردان این فیلم دو سال پیش در پاسخ به این سؤال که چرا در نظر دارد چهره مقدسان را نمایش دهد گفته بود: “این فیلم، بانی کویتی دارد و من آن را برای پخش در داخل کشور نمیسازم!”. اما گویا با عوض شدن شرایط سیاسی کشور، ایشان حساس کرده است که میتواند اکنون آن را در داخل ایران هم نمایش دهد.
۲٫ بازیگران اصلی این فیلم اهل کشورهای سوریه، عراق، کویت و لبنان هستند؛ لذا یکی از نگرانی هایی که درباره سریال مختار وجود داشت (اینکه بازیگر نقش چهرههای مقدس، در گذشته و آینده نقشهای نامناسب و سخیف بازی کرده یا کند) درباره این فیلم بسیار جدیتر است. اتفاقی که درباره بازیگر نقش مریم مقدس افتاده است.
۳٫ کارگردان سریال مختار علیرغم مقاومت بسیار، سرانجام در برابر فتاوای مراجع تسلیم شد و بخشهایی از صحنه مربوط به حضرت عباس(ع) را حذف و بقیه را هم با استفاده از افکت نور اصلاح کرد. اما اینک با پخش آشکار چهره های حضرت عباس(ع)، حضرت علی اکبر(ع) و حضرت علی اصغر(ع)، افکار عمومی جامعه هنری با این علامت سؤال مواجه شده است که این تبعیض به چه معناست؟!
۴٫ رسانهها و علمای وهابی که دائماً در حال رصد جریانهای شیعی هستند بهانه و مستمسک خوبی برای تبلیغ علیه تشیع و علمای ما پیدا خواهند کرد و آن اینکه: علمای اهل سنت ـ از الازهر گرفته تا حجاز ـ نشان دادن چهره انبیاء و مقدسان را تحریم میکنند اما شیعیان که ادعای پیروی از اهل بیت(ع) را دارند به این امر اهتمام ندارند.
۵٫ یکی دیگر از نکات عجیب دیگر درباره این فیلم، نشان دادن چهرهای زیبا و جذاب از «معاویه» در این فیلم است که با انتقاد شدید ناظران روبرو شده است.
۶٫ پروژه گرانقیمت «رستاخیز» در شانزدهم بهمن ۱۳۸۸ آغاز و در چهاردهم شهریور ۱۳۹۰ به اتمام رسید. اما با توجه به مخالفت مراجع، کارگردان آن از شرکت دادن فیلم در جشنواره ها و اکران آن خودداری کرد. اینک به نظر می رسد وی احساس کرده است که شرایط کشور موافق بی توجهی به نظر مراجع و احساسات مذهبی است؛ غافل از اینکه موضوع امام حسین(ع) و نیز پیروی از مرجعیت در بین مردم ولایتمدار ایران، امری نیست که پیرو انتقال قدرت بین جناحهای سیاسی باشد.
۷٫ در صورت اکران عمومی این فیلم به شکل فعلی، بدون شک احساسات بخش بزرگی از جامعه محب اهلبیت(ع) و متدین ایران جریحهدار خواهد گردید.
• نظر مراجع عظام تقلید درباره نشان دادن چهره مقدسان
سه سال پیش و در زمان ماجرای فیلم مختار، مراجع عظام نظرات زیر را درباره نشان دادن چهره حضرت عباس(ع) و دیگران اعلام کردند:
ـ آیتا… العظمی مکارم شیرازی: در مورد حضرت قمر بنیهاشم علیه السلام نشان دادن چهره آشکار به مصلحت نیست و بهترین راه حل این است که مانند معصومین علیهم السلام چهره ایشان را به صورت مبهم و در هالهای از نور نشان دهند تا مشکلی پیش نیاید.
ـ آیتا… العظمی مظاهری اصفهانی: این کار حرام است و باید نباشد.
ـ آیتا… العظمی علوی گرگانی: شخصیت حضرت ابوالفضل(ع) در میان عموم مردم و شیعیان مخصوصا متدینین ممتاز است؛ و لذا برای جلوگیری از هتک حرمت و وهن به مقام عظمای آن بزرگوار لازم است از نشاندادن چهره ایشان اجتناب شود.
ـ آیتا… العظمی موسوی اردبیلی: به طور کلی هرگونه عملی که موجب وهن و بیحرمتی به ساحت مقدس اهلبیت علیهم السلام و از آن جمله حضرت ابافاضل عباس بن امیرالمومنین علیهما السلام شود و یا مستلزم مفسدهای باشد جایز نیست. بر مسئولین ذیربط است که رعایت نمایند.
ـ آیتا… العظمی ملکوتی تبریزی: بهتر، بلکه لازم است به نحوی از هاله نور از نشان دادن استفاده شود.
ـ آیت ا… العظمی محمدصادق روحانی: یکی از اولیاء بزرگ حضرت ابوالفضل سلام الله علیه است که دارای مقامات عالیه می باشند و هیچ فیلم و نمایش و تصویری ممکن نیست بتواند اندکی از مقام عالی آن حضرت را نشان دهد بنابراین به نظر من صورت حضرت را نشان ندهند زیرا این کار نه تنها در بیان فضائل و برجستگیهای شخصیت ایشان موثر نیست بلکه ممکن است به دلایل مختلف حتی در دراز مدت تاثیر منفی نیز در ذهن افراد بگذارد.
ـ آیتا… العظمی حسینی شاهرودی: چون احتمال میرود که نشان دادن چهره مبارک قمر بنی هاشم علیه السلام در فیلم، مستلزم وهن به ساحت مقدس ایشان شود، لذا نباید نشان داده شود.
ـ آیت ا… العظمی وحید خراسانی: شنیدهام میخواهند قمر بنی هاشم را به نقش هنرپیشهها درآورند. قمر بنی هاشم کسی است که حجت خدا مقابل قبر او میایستد و میگوید: “سلام خدا، سلام تمام انبیاء، سلام تمام اوصیاء، سلام تمام شهداء بر تو یا بن امیرالمؤمنین”. قمر بنی هاشم کسی است که صد و بیست و چهار هزار پیغمبر، هر صبح و شب به او سلام میکنند. حال این شخصیت را میخواهند به نقش هنرپیشهها درآورند… خدا نکند که چنین کاری را انجام دهند، که اگر بکنند، آن وقت هر چه پیشآید و هر چه ما بگوییم ،معذوریم.