عماد حسینی در گفتگو با مهر درباره برنامههای وزارت نفت به منظور مدیریت در واردات دکلهای حفاری چینی غیر استاندارد و بدون کیفیت به صنایع نفت و گاز ایران، گفت: در شرایط فعلی سازندگان متعددی به منظور طراحی و ساخت بخش های مختلف دکل های حفاری در داخل کشور وجود دارد.
معاون مهندسی و ساخت داخل وزیر نفت با اعلام اینکه سیاست فعلی وزارت نفت در خرید دکل حفاری و سایر اقلام و کالاهای مورد نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استفاده حداکثری از توان سازندگان و صنعتگران معتبر داخلی و حتی بین المللی است، تصریح کرد: از این رو با ایجاد سقف و محدوده مشخصی خرید انواع کالا و تجهیزات با نسبت های مشخص از سازندگان داخلی و خارجی انجام می شود.
این مقام مسئول در خصوص واردات دکل های حفاری چینی غیر استاندارد و فاقد کیفیت لازم به صنایع نفت و گاز ایران، اظهار داشت: هم اکنون مذاکرات با سازندگان و صنعتگران داخلی به منظور تعیین راهکارهایی به منظور ساخت دکل های حفاری در داخل کشور آغاز شده است.
وی با یادآوری اینکه سیاست فعلی وزارت نفت واردات دکل حفاری بی کیفیت از چین نیست، بیان کرد: اگر قرار باشد دکل حفاری غیر استاندارد و یا با کیفیت پائین از چین و یا سایر کشورها وارد کنیم که کیفیت سازندگان ایرانی به مراتب بالاتر است.
معاون وزیر نفت واردات هرگونه دکل حفاری چینی و یا خارجی بدون استاندارد و فاقد کیفیت را ممنوع اعلام کرد و افزود: در کنار بومی سازی ساخت دکلهای حفاری، انتقاد دانش و فنی و تکنولوژی هم در دستور کار قرار دارد.
به گزارش مهر، تابستان سالجاری و همزمان تعلیق بزرگترین قرارداد ساخت دکل توسط سازندگان و صنعتگران داخلی، صنعت نفت شاهد موج گسترده ورود دکل های حفاری از چین به پروژه های مختلف نفت و گاز کشور است.
براساس گزارشهای غیر رسمی در طول چند سال گذشته تاکنون بیش از 20 دستگاه دکل حفاری دریایی و خشکی از چین وارد صنعت نفت کشور شده است و در این بین کارشناسان اقتصاد انرژی معتقدند که باید در کنار واردات گسترده دکل چینی فرصتی هم به سازندگان ایرانی برای ساخت دکل حفاری با برند بومی و ملی داده شود.
در این بین اکبر ترکان کارشناس اقتصاد انرژی با تاکید بر اینکه حتی در شرایط غیر تحریم هم ساخت دکلهای حفاری برای صنعت نفت کشور از نان شب واجبتر است، با اشاره به توان حدود 70 درصدی صنعتگران داخلی در ساخت دکل حفاری، یادآور میشود: اگر نظارت و هوشیاری کافی نباشد علاوه بر افزایش فعالیتهای دلالی و سوآوری کاذب، تجهیزات درجه چندم وارد نفت میشود.
برخی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم نسبت به واردات دکلهای حفاری از چین واکنش نشان داده و ورود دکل چینی با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اجرای اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی صنعت نفت به خارجیها به هیچ وجه توجیه فنی و اقتصادی ندارد.
امیرعباس سلطانی عضو کمیسیون انرژی مجلس با تاکید بر اینکه واردات دکل حفاری از چین هیچگونه منفعت اقتصادی ندارد و این واردات فقط منافع ملی را به خطر انداخته و بیشتر سازندگان و تولیدکنندگان داخلی صنعت نفت را با ورشکستگی مواجه کرده است به سایت مجلس، بیان کرد: ورود دکلهای حفاری از چین، زیانهای هنگفتی را به صنعت نفت و گاز ایران وارد کرده، چراکه این دکلها بسیار گران قیمت بوده و از کیفیت لازم نیز برخوردار نیست.
در همین حال هدایت الله خادمی پیشتر در گفتگو با نشریه رسمی وزارت نفت با بیان اینکه این شرکت قرارداد تامین 14 دستگاه دکل حفاری خشکی و دریایی را با سازندگان چینی نهایی کرده است، گفت: بر این اساس شرکت حفاری شمال 4 دستگاه دکل دریایی و 10 دستگاه دکل حفاری خشکی از چین خریداری می کند.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اعلام اینکه قرار است 80 درصد منابع مالی این دکل ها توسط فاینانسورهای چینی تامین شود، اظهار داشت: همچنین 20 درصد از کل منابع مالی یعنی معادل 200 میلیون دلار دیگر آن توسط این مجموعه تامین خواهد شد.
این مقام مسئول همچنین از صدور مجوزی توسط وزارت نفت به منظور تامین منابع مالی خرید دکلهای حفاری خبر داد و افزود: در مجموع درخواست 1.5 میلیارد دلار منابع مالی از صندوق توسعه ملی داشته که تاکنون با موافقت وزارت نفت با حدود 180 میلیون دلار آن موافقت کرده اند.