به گزارش شبکه خبری هزاره سوم ، نمیدانم تا به حال نام "قلعه پشتو" را شنیدهاید یا نه؟! اما این قلعه روزگاری یکی از شگفتانگیزترین قلعههای ایران باستان بوده و حتی امپراطوران شرق و غرب نیز از نزدیک شدن به آن وحشت داشتند. زیرا ورود به داخل قلعه اصلا امکانپذیر نبوده مگر اینکه راز و رمز حرکت بر روی صخره ورودی را بلد باشند.
در ساخت این قلعه برخلاف قلعههای دیگر از مصالحه خاصی استفاده نشده است بلکه خود قلعه را از دل کوه تراشیدهاند و راه ورودی آن هنوز هم مخفی بوده و راز و رمز سختی دارد.
قلعه پشتو بالاتر از ورزقان و نزدیک روستای "هوراند" در آذربایجان شرقی واقع شده که از مسیر جاده تا پای قلعه نزدیک 2 کیلومتر فاصله دارد ورود به قلعه امروزه با نردبان طنابی یا چوبی که برای سهولت ورود گردشگران تعبیه شده انجام میگیرد.
قلعه آنقدر سهمگین و عجیب است که وقتی به پای قلعه میرسی جرأت ورود به داخل آنرا نداری مگر اینکه ریسکپذیر باشی و نترس!
بسیاری از کسانی که به قصد دیدن داخل قلعه و زوایای پنهان آن به این منطقه و روستای هوراند آمدهاند با دیدن عظمت قلعه از ورود به داخل آن منصرف میشوند.
اما آن دسته از گردشگرانی که جرأت ورود به داخل قلعه را مییابند از ایده و تفکر هوشمندانه ایرانیان باستان شگفتزده میشوند.
داخل قلعه به گونهای طراحی شده که محل شاهنشین مسلط به سایر قسمتها یعنی سربازان، ابزارآلات جنگی و آذوقه است.
جالبترین قسمت این قلعه مکانی است که از دریچه آن "قلعه قهقهه" در چندین کیلومتری سمت راست و "قلعه بابک" در سمت چپ (نزدیک کلیبر) دیده میشود. این قلعهها به گونهای ایجاد شده بودند که از دوردستها و بدون استفاده از پیک با هم در ارتباط بودهاند. این ارتباط بسیار عجیب و شگفتانگیز است به طوری که در زمان خطر ارتباط این قلعهها با هم بوسیله دود انجام میشود یعنی ایجاد دود و شکل آن پیام خاصی برای قلعههای دیگر داشته و بسیار سریعتر از چاپار یا پیک پیام را به دیگر قلعهها میرسانده است.
قلعه پشتو در فضایی سرسبز اما بدون درخت واقع شده و چمنزارها و واقع اطراف آن با آب و هوایی خنک و دلنشین، موقعیت وصفناپذیری را برای گردشگران ایجاد کرده است.