نشریه میدل ایست آنلاین با انتشار یادداشتی به قلم پاول پیلار ، تحلیلگر ارشد سازمان اطلاعات مرکزی امریکا سیا ، به بررسی تاثیر بحران اوکراین بر روابط ایران ، امریکا و روسیه پرداخت.متن کامل این یادداشت به این شرح است:
نئوکانها و محافظه کاران آمریکایی امیدوار بودند که بحران اوکراین و الحاق کریمه به روسیه چنان اختلافی میان پوئین و اوباما بوجود خواهد آورد که واشنگتن را متقاعد کند که تنها راه حل بحران هستهای ایران یک حمله نظامی به تاسیسات اتمی این کشور است. با این حال به نظر میرسد این اختلاف به هر چه بیشتر نزدیکتر شدن ایران و روسیه انجامیده است.
با اینکه معاون وزیر امور خارجه روسیه سرگئی ریابکوف احتمال گذاشتن چوب لای چرخ مذاکرات هستهای ایران با جامعه جهانی را مطرح کرده بود، تا امروز نشانهای دال بر تغییر سیاست مسکو در این زمینه دیده نشده است. این امر البته چندان هم تعجببرانگیز نیست. یک ایران مجهز به بمب هستهای همانقدر میتواند برای روسیه همسایه دیوار به دیوار آن خطرناک باشد که برای اروپا و آمریکا در فرسنگها دورتر.
درواقع روسیه با هر چه نزدیکتر شدن اقتصادی و نظامی با ایران میتواند با کارت این کشور در دستان خود در مقابل تحریمها و تهدیدهای غرب ایستادگی کند. در این صورت روسیه میتواند انتظار دلخوری و شکایت آمریکا را بکشد که چگونه از اتحاد بینالمللی در اجرای تحریمها علیه ایران برای متوقف ساختن برنامه هستهای آن خود را کنار کشیده است.
با این حال همه کسانی که فکر میکنند برداشتن برخی تحریمها علیه ایران اشتباه بوده است و یا اینکه باید تحریمهای بیشتری را علیه این کشور اعلام کرد، هر دو در اشتباه هستند. تحریمهایی که بر علیه ایران هنوز از سوی خزانهداری و دولت آمریکا اجرا میشود، به اندازه کافی قدرت کشاندن ایران به پای میز مذاکره را داراست.
تحریمهای فلج کننده در زمینه امور بانکی و خرید و فروش نفت مهمترین آنها هستند و خزانه داری ایالات متحده ید طولایی در اجرای موفق آنها داشته است.
روسیه اگر هم بخواهد هرگز نمیتواند به صورت یک جانبه آنها را زیر پا بگذارد. در مورد بقیه کشورها هم این مساله وفق میکند. هر شرکت خارجی که بخواهد با ایران با دور زدن تحریمها معامله کند، نه تنها از سوی بانکهای بینالمللی و آمریکایی در ارسال حوالهجات آنها و انجام معاملات بانکی کمکی نخواهد شد، بلکه این شرکتها عملاً خود را در تیررس جریمه و تنبیه مالی از سوی خزانهداری و دولت آمریکا قرار خواهند داد.
در صورتی که مذاکرات کنونی میان ایران و جامعه جهانی بر سر برنامه هستهای آنها به هر علتی شکست بخورد، روسیه مقصر آن نخواهد بود.
این به علت سرسختی و فشار جناحهای تندرو در کشورهای دیگر، از جمله آمریکا خواهد بود که از سوی دیگر میتواند اتفاقاً به خاطر همین فشارها به این احتمال پا بدهد که ایرانیان را مجبور کند که امتیازات بیشتری به طرف مذاکره خود بدهند.
به همین علت هم است که به گفته یک دیپلمات آمریکایی، فعلاً بهترین راه رسیدن به یک توافق نهایی با ایران، ادامه مذاکرات است.
وی میگوید: «ما باید گامهایی را برداریم که هم موافقان و هم مخالفان مذاکره با ایران، تهران را متوجه کنند که ما در هر دو جبهه جدی هستیم».