پایگاه خبری نامه نیوز
کد خبر: 802
نگاهی نو به جامعه دینداری
جامعه ایرانی، دین گریز یا دین زده؟
آیا امروزه دینداری در بین مردم و جوانان کمتر شده است؟ آیا جوانان به معنای واقعی کلمه دین گریز شده اند؟ کارشناسان فرهنگی و مذهبی در مواجه با این سوال را میتوان دو گروه تقسیم کرد. عده ای به این معتقدند که قبل از انقلاب مردم دیندار تر بوده‌اند و بیشتر به ارزش های دینی اعتقاد داشتند و عده‌ای دیگر معتقدند که نباید به ظواهر اکتفا کرد و در مجموع مردم کشور ما امروزه دیندارتراند.

به گزارش هزاره سوم به نقل از برای مردم: دین گریزی جوانان، علل بی دینی جوانان، چرا وضیعت دینداری مردم بعد از انقلاب کمتر شده است؟ اینها سوالات، نظرات و مقالاتی است که امروزه بحثی داغ در فضای جامعه مسلمان ما دارد. هر روز نارضایتی از رفتار و کردار جوانان  در بین والدین آنها زیاد تر میشود و پدران و مادران علت اینگونه رفتارها را نمیدانند.

 

آیا امروزه دینداری در بین مردم و جوانان کمتر شده است؟ آیا جوانان به معنای واقعی کلمه دین گریز شده اند؟ کارشناسان فرهنگی و مذهبی در مواجه با این سوال را میتوان دو گروه تقسیم کرد. عده ای به این معتقدند که قبل از انقلاب مردم دیندار تر بوده‌اند و بیشتر به ارزش های دینی اعتقاد داشتند و عده‌ای دیگر معتقدند که نباید به ظواهر اکتفا کرد و در مجموع مردم کشور ما امروزه دیندارتراند.

 

محمد عظیمی که دانشجویی رشته معارف است معتقد است " به نظر من دینداری مردم قبل از انقلاب بیشتر بوده، نگاه کنید به حجابی که امروزه در جامعه وجود دارد. عملا میتوان گفت بی حجابی کثیری در جامعه وجود دارد اما قبل از انقلاب این چنین نبوده و حجاب و حیا بسیار بیشتر به چشم میخورد. یا اینکه میل جوانان کنونی به فساد و فحشا غیر قابل کتمان است، میتوان به آمار پارتی های که گاها توسط نیروی انتظامی برچیده میشود اشاره کرد" 

محمد بر این باور است که مردم از اصول انقلاب کوتاه آمده اند و ارزش های اسلامی بسیار کمرنگ تر شده است " ببینید مردم در اوایل انقلاب چگونه بودند، چگونه فرزندان خود را برای دفاع از ولایت به جبهه های جنگ فرستادند و چگونه در مشکلات اقتصادی بردبار بودند. اما اکنون وقتی کمی قیمت مرغ بالا میرود چه هرج و مرجی افتاق میافتد، چگونه به خاطر پول زندگی های خانوادگیمان از هم پاشیده میشود."

 

اما جابر تهرانی که طلبه علوم دینی است در مقابل میگوید که باید از سطحی نگری کنونی که جامعه را فراگرفته است، گذشت و به عمق مفاهیم دینی که در جامعه وجود دارد نگاه کرد " نمی توان به خاطر مفسده های که اکنون صورت میگیرد جامعه را به بی دینی متهم کرد. مگر در قبل از انقلاب هزاران کاباره و .... وجود نداشت، مگر نهاد های رسمی مانند صدا وسیما به بی دینی کمک نمیکردند. میخواهید بگویید همه در قبل از انقلاب به حجاب معتقد بودند"

 

جابر ادامه میدهد " دین داری در دوران مهجوریت غیر از دوران غالبیت است زیرا دین داری در آن زمان در فضای مقاومت  بوده و همه سعی مردم و جوانان این بود که پرچم اسلام بالا برود، اما اکنون در دوران غالبیت هستیم و اسلام با تمام قوا ظهور کرده، بنابراین دیگر آن حس مخالفت و مقاومت از بین رفته است"

 

محمد بعد از شنیدن دلایل جابر میگوید "بله قبل از انقلاب هم مفاسدی زیادی در جامعه وجود داشت و ما نمیخواهیم بگوییم که آن روزها گل و بلبل بوده است، چرا که اساسا انقلاب را زیر سوال میبریم. اما امروزه مردم و به خصوص جوانان دین گریز شده اند. در دانشگاه ها وقتی از فلان فیلسوف غربی حرف میزنید مورد تحسین همه واقع میشود اما وقتی فلان حدیث را میخوانی میگویند از علم حرف بزن!! اینها نشان آن است که اساسا رغبت به مسائل دینی کمتر شده است"

 

دین گریزی مقوله ای است بسیار مهم، وقتی جامعه ای دین گریز میشود در واقع میتوان گفت که آن جامعه دیگر در حال انزجار قرار دارد و به مرز تغییر کلی سبک زندگی رسیده است. جابر با مضحک خواندن این حرف معتقد است " این ادله بسیار سطحی و بسیار خنده آور است. دوستان معنای واقعی دین گریزی را درک نکرده اند. در حالی که جامعه ما بهترین امت تاریخ است و هیچ پیامبر و امامی نتوانسته به مدت 35 سال یک ملت و حکومتی داشته باشد ما این جامعه را دین گریز قلم داد میکنیم. اگر دختر این جامعه کمی در مورد حجاب تردید دارد نشانه کم کاری ماست نه بی حیایی و حجاب گریزی او"

جابر ادامه میدهد " بطن جامعه ما معتقد به دین است اما در ظاهر نیز کمی مشکل دارد، من معتقدم اگر ما با کار فرهنگی و رسانه ای به مقابله با تهاجمات فرهنگی برویم میتوانیم نقص های کنونی جامعه را به راحتی از بین ببریم"

 

شاید بتوان گفت گروه اول دین زدگی را با دین گریزی اشتباه گرفته اند. دین زدگی که آسیب برخی از طبقات اجتماعی است حاصل کج فهمی ها و در طرفی عملکرد نا مطلوب برخی مذهبیون باشد که این آسیب را میتوان حل نمود. اما دین گریزی یک آفت بزرگ محسوب میشود و راه حل های طولانی مدت و گاهی بدون علاج است.


Page Generated in 0/0122 sec