به گزارش شبکه خبری هزاره سوم سخنگوی وزارت خارجه امروز در حالی از تلاش دولت برای عادی سازی روابط به صورت گام به گام بین ایران و انگلیس و بازگشایی سفارت لندن در تهران خبر داد که زمزمه هایی از سوی طرف انگلیسی برای دریافت خسارت از ایران شنیده می شود.
روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف اخیرا با انتشار لیستی از تابلوهای نقاشی موجود در سفارت این کشور در تهران، مدعی نابودی آنها در جریان ابراز خشم دانشجویان در سفارت این کشور شده است.
این روزنامه از قول یک سخنگوی دولت انگلیس نوشته است که ارزیابی دقیق میزان آسیب وارده به آثار هنری سفارت باید توسط متخصصان صورت بگیرد. با این حال ما این ارزیابی را هر چه زودتر انجام خواهیم داد. ما به ایران اعلام کردهایم که بهبود روابط نیازمند حل مسئله غرامت به منظور جبران آسیب وارده به سفارت است.
نکته قابل توجه اینکه اظهارات مرضیه افخم نیز ادعاهای طرف انگلیسی را تایید می کند. افخم گفته است "درباره خسارت نیز خسارت و چگونگی آن باید مذاکره شود که هنوز وارد آن نشده ایم و دوطرف باید گفتوگو کنند."
از طرف دیگر، انگلیسی ها خسارت تنها یکی از شش اثر هنری موردنظر را – که یک نقاشی از فتحعلی شاه قاجار است - یک میلیون پوند می دانند و اگر قرار باشد به همین شکل به محاسبه سایر خسارات نیز بپردازند چه بسا به ارقام نجومی تری نیز برسند و ظاهرا دولت تدبیر و امید نیز مشکلی با جبران این خسارات ندارد!
البته اکنون بحث بر سر درستی یا نادرستی این اقدام و جبران خسارت مذکور نیست. بحث اینجاست که آیا در موارد دیگری که خسارات فراوان مستقیم و غیرمستقیمی از قبل حضور بیگانگان از جمله انگلیس در کشور ایجاد شده، به همین دقت و صراحت عمل میشود؟
آیا دولت انگلیس تا کنون خسارتی برای جمهوری اسلامی ایران نداشته که تنها موضوع مورد اختلاف میان دو کشور برای عادی سازی روابط، صرفا بحث بر سر میزان خسارت وارده به سفارت این کشور و نحوه پرداخت آن شده است؟! با روند در پیش گرفته شده، بعید نیست در آینده نزدیک تنها مانع عادی سازی روابط دو کشور، پرداخت "نقدی" یا "اقساطی" خسارت انگلیس از سوی ایران باشد!
سوال این است که به طور مثال آیا در خصوص مذاکرات هسته ای و نحوه بازگشت مبالغ بلوکه شده ایران، بازگشت اشیای باستانی خارج شده از کشور و ... نیز چنین صراحتی وجود دارد؟