سهم مادران در چاقی کودکان
پدیده پرخطر چاقی و اضافه وزن در کودکان به علت میل مفرط آنها به فست فودها و تنقلات کم ارزش غذایی و پرکالری، زنگ هشدار را برای والدین بویژه مادران نسبت به کنترل رژیم غذایی این گروه سنی به صدا در آورده است.
|
تصور داشتن یک کودک چاق با تمامی عوارض و خطراتی که در آینده وجود دارد، بسیار سخت است اما متاسفانه امروزه بسیاری از کودکان به دلایل استفاده از غذاهای آماده و با عادات نامناسب غذایی از این مشکل رنج می برند.
زمانیکه پدر و مادر فکری اساسی برای جلوگیری از چاقی کودکان خود نمی کنند، به طور یقین گامی محکم تر برای تحویل فرزندی چاق در آینده به جامعه برمی دارند.
نگاه غلط والدین به مقوله غذا خوردن کودکان خود معضلی است که امروزه بیشتر نیاز به اندیشیدن دارد، اما آیا می توان مانع اصرار والدین به خوردن و خالی کردن بشقاب غذا توسط کودکان شد؟
به باور کارشناسان تغذیه، خوردن انواع تنقلات، صرف غلات حجیم شده، بی تحرکی، تماشای زیاد تلویزیون، بازی با رایانه در مدت زمان طولانی خود مزید بر علت است تا کودکان بواسطه آن از هرگونه تحرک محروم باشند و روز به روز بر وزن آنان افزوده شود.
مادران اگر بدانند بیماری های متعدد از جمله قلبی و عروقی، دیابت، پرفشاری خون، افزایش چربی های خون، بیماری های کبدی و بیماریهای تنفسی در کمین کودکان آنها است، خاطرات خوش امروزشان را با دغدغه های جدی فردایشان تبدیل نمی کنند.
بر اساس آمار، هفت درصد کودکان کشور گرفتار چاقی و اضافه وزن هستند که به گفته کارشناسان در صورت بی توجهی، این تعداد جمعیت تا سال 2015 میلادی به 16 درصد می رسد.
** چاقی کودکان، معضلی که امروز نیاز به اندیشیدن دارد
متخصصان تغذیه معتقدند با توجه به اینکه اغلب کودکان چاق امروز، بزرگسالان چاق در آینده خواهند بود، باید خانواده ها، امروز را برای جلوگیری از چاقی و اضافه وزن کودکانشان انتخاب کنند نه فردا را.
نتایج برخی مطالعات نشان داده که خطر چاقی در کودکان و نوجوانانی که پنج ساعت در روز تلویزیون تماشا می کنند، بیش از پنج برابر کودکانی و نوجوانانی است که تلویزیون نمی بینند یا حداکثر دو ساعت تماشا می کنند.
** مادران مقصران اصلی چاقی کودکان
پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی و مدیرگروه آزمایشگاه مرکز انستیتو تحقیقات تغذیه ای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: علت اصلی چاقی در کودکان، دریافت انرژی افزون بر نیاز بدن آنها است، اما نمی توان چاقی را به یک یا چند دلیل محدود کرد.
دکتر «تیرنگ نیستانی»، مادران را مقصران اصلی افزایش وزن و چاقی کودکان دانسته و می افزاید: به علت عادات غذایی نامناسب و رعایت نکردن نکات تغذیه ای درست توسط مادران، برخی کودکان با افزایش وزن، دچار بیماری هایی نظیر کبد چرب و کلسترول بالای خون در سن 10 سالگی هستند.
وی با بیان اینکه متاسفانه هیچگونه درمان دارویی برای کبد چرب، پرفشاری و حتی خود چاقی وجود ندارد، ادامه می دهد: تنها راه درمان، رعایت نکات ضروری در مورد تغذیه درست است و متاسفانه اینها گرفتاری های مادام العمری است که مادر خود خواسته برای فرزند خود ایجاد می کند.
این پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی می گوید: پول دادن به کودک هفت تا هشت ساله در محیط اجتماعی و وجود انواع مواد وسوسه انگیز یکی از مشکلات جدی در راستای چاق شدن کودکان است.
فرجام سخن آنکه، خطر چاقی و اضافه وزن در کودکان گرچه اکنون معضل خانوادگی است، اما در آینده می تواند به معضلی اجتماعی تبدیل شود.
بدون شک نتیجه چاقی و اضافه وزن، فارغ از تبعات گریز ناپذیر و هزینه های بیماری که با خود به همراه می آورد، پرورش نسلی است که در دنیای پرشتاب آینده، کندی و رکود را به خاطر شرایط فیزیکی سهم خواهد برد.
از این رو نباید شیرینی سلامتی فردای کودکان را به پای خواست و تمایلات بچه گانه آنها قربانی کرد و می توان از امروز با برنامه ریزی صحیح غذایی، دنیای سرشار از نشاط و تحرک را برای آنان رقم زد.
لینک مطلب: | http://h3nn.ir/News/1481.html |