دورخیز آمریکا برای محدود کردن توان موشکی ایران در توافق نهایی
جان کری، وزیر خارجه آمریکا گفته است موضوع تحقیقات موشکی ایران از موضوعات مورد بحث در مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 است.
|
به گزارش شبکه خبری هزاره سوم وزیر امور خارجه آمریکا این اظهارنظر را بامداد روز چهارشنبه و با حضور در جمع اعضای کمینه دفاعی سنای آمریکا عنوان کرده است.
وی با اشاره به دور جدید گفتگوهای ایران و 1+5 گفت: «ما با جدیت و چشمان کاملا باز وارد این گفتگوها شده ایم. برای همین در حالی که گفتگو می کنیم، ما به اعمال تحریم هایی که تحت تاثیر طرح اقدام مشترک نباشند، ادامه می دهیم؛ تحریم هایی که نه فقط بر سر برنامه اتمی بلکه بر سر حمایت از این کشور از تروریسم نیز اعمال می شود. همچنین پرونده این کشور را در خصوص حقوق بشر در هر جایی که بتوانیم، دنبال می کنیم.»
جان کری در اظهاراتی که از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شده همچنین مدعی شد مدت "آستانه هستهای شدن" ایران برای دستیابی به سلاح هستهای دو ماه است.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین با اعلام اینکه موضوع موشک های ایران در مذاکرات هسته ای به بحث گذاشته شده، اعلام کرد: « این موارد بخشی از گفتگوهای جاری است. تحقیقات، نوع تحقیقات، و به ویژه تحقیقات روی کلاهک ها موضوع گفتگو است. موضوع راکتور اراک نیز مطرح است. ما به صراحت گفته ایم که هیچ مشروعیتی برای وجود یک مرکز راکتور پلوتونیوم تمام عیار وجود ندارد. هیچ توجیهی برای این کار وجود ندارد. آنها می گویند از این مرکز برای بخش خصوصی استفاده خواهد شد. باید به این مسائل رسیدگی شود این مسائل در مذاکرات مطرح است.»
هر چند مقامات وزارت امور خارجه ایران اعلام کردند که درباره موضوعات غیر از موضوع هسته ای در مذاکرات صحبتی نشده است با این حال علاوه بر کری، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون اعلام کرده است که قدرت های جهانی از ایران خواسته اند که کار بر روی موشک های بالستیک و دوربرد را متوقف کند.
خبرنگار رجانیوز از یک منبع آگاه کسب اطلاع کرده است که آمریکا حتی این پیشنهاد را مطرح کره که ایران در نهایت می تواند تنها با برد 500 کیلومتر موشک تولید کند.
پیش از این نیز وندی شرمن در میزگردی درباره ایران که در تاریخ 22 فورویه 2014 در اورشلیم برگزار شد، اظهار کرد:
«آنچه در این باره به شما خواهم گفت این است که تمامی مسائلی که برای ما نگرانی ایجاد می کنند بخشی از این مذاکرات هستند. و همچنین یادآور می شوم که در برنامه اقدام مشترک آمده که قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد باید قبل از هر توافق جامعی مورد رسیدگی قرار گیرند. و می توانید نگاه کنید تا ببینید در آن قطعنامه ها چه آمده است.»
معاون وزیر امور خارجه آمریکا به این بخش از توافقنامه ژنو اشاره دارد که صراحتا تاکید کرده است که در موضوع بررسی های قطعنامه شورای امنیت کشورهای عضو این شورا باید از اقدامات ایران در انجام بندهای اجرایی قطعنامه شورای امنیت به رضایت برسد، در توافقنامه ژنو در این باره آمده است:
گام های اضافی در میان اقدام ¬های اولیه و گام نهایی، از جمله، در میان موارد دیگر، پرداختن به قطعنامه¬های شورای امنیت با نظر به اینکه ملاحظه شورای امنیت سازمان ملل در این موضوع به صورت «رضایت بخش»، به نتیجه برسد.
There would be additional steps in between the initial measures and the final step, including,
among other things, addressing the UN Security Council resolutions, with a view toward
bringing to a satisfactory conclusion the UN Security Council's consideration of this matter
گفتنی است در بند قابل اجرای 9 ، قطعنامه 1929 شورای امنیت که علیه ایران به تصویب رسیده، آمده است: " که ایران به هیچ گونه فعالیتی که به موشک های بالستیک با قابلیت پرتاب سلاح های هسته ای مربوط باشد، و از جمله پرتاب با فناوری موشک های بالستیک دست نخواهد زد، و کشورها تمامی اقدامات لازم را به عمل خواهند آورد تا از انتقال فناوری یا کمک های فنی به ایران که در ارتباط با چنین فعالیت هایی باشند جلوگیری کنند." بنابراین، اگر قرار است به تمامی قطعنامه های شورای امنیت رسیدگی شود، این مسئله باید به نحوی مورد رسیدگی قرار گیرد.
البته در سایه سکوت مقامات وزارت امور خارجه ایران، فرماندهان نظامی کشورمان اعلام کردند که برنامه دفاعی جمهوری اسلامی بر اساس یک برنامه بلند مدت به پیش می رود و هرگز و تحت هیچ شرایطی، هیچ محدودیتی از سوی هیچ کشوری را نمی پذیرند.
با این حال سئوالی که از آقای ظریف وجود دارد آن است ، با توجه به سیاست های کلان جمهوری اسلامی درباره قدرت دفاعی و ایتکه توان موشکی ایران از خطوط قرمز به حساب می آید و به نظر می رسد فرماندهان نظامی، مجلس شورای اسلامی و ... معامله بر سر آن را هرگز نمی پذیرند با این حال ، چه تدیبری اندیشده است که در توافق نهایی این موضوع را حل و فصل کند.
لینک مطلب: | http://h3nn.ir/News/4843.html |