کوفیعنان در تهران چه ماموریتی دارد؟
آمریکا در سال میلادی جدید سعی دارد با توجه به افزایش روز افزون قدرت چینیها در جهان چالشهای خود در منطقه خاورمیانه را به حداقل برساند و سیاست خود را معطوف به دیگر نقاط جهان کند
|
به گزارش هزاره سوم به نقل از فردا،آمریکا در سال میلادی جدید سعی دارد با توجه به افزایش روز افزون قدرت چینیها در جهان چالشهای خود در منطقه خاورمیانه را به حداقل برساند و سیاست خود را معطوف به دیگر نقاط جهان کند. همه این موارد این فرضیه را که کوفی عنان برای ریشسفیدی و ترمیم روابط ایران و غرب به کشورمان قدم گذاشته، قوت میبخشد اما به هر حال باید منتظر بود و دید که چقدر این مساله می تواند در عمل با توجه به لفاظیهای مقامات آمرکایی از جمله جان کری به واقعیت بدل شود.
به گزارش مشرق، کوفی عنان، دبیر کل سازمان ملل متحد و رئیس بنیاد ریشسفیدان که در ایران به عنوان بنیاد متنفذین شناخته میشود در صدر هیئتی سفر سه روزه خود را به ایران آغاز کرد. گفته میشود در این سفر برخی از اعضای این بنیاد از جمله مارتی آهتیساری، رئیس جمهور پیشین فلاند، دز موند توتو ، اسقف اعظم آفریقای جنوبی و ارنستو زدیلو، رئیس جمهور پیشین مکزیک کوفی عنان را همراهی میکنند.
هدف از سفر سه روزه این هیات به کشورمان که با دیدار از مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره) آغاز می شود، تاکید بر نقش منطقه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران در حل و فصل مشکلات و گسترش روابط بر اساس اعتماد و احترام متقابل است.
براساس گزارش وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، این هیات در زمان حضور در ایران در خصوص مسائل مهم منطقه ای و بین المللی، تصویب قطعنامه اخیر پیشنهادی رییس جمهور کشورمان علیه خشونت و افراط گرایی در سازمان ملل متحد و تلاش برای ایجاد صلح و آرامش جهانی با مقامات عالی رتبه کشورمان دیدار و رایزنی خواهند کرد.
متنفذین گروه غیر دولتی متشکل از رهبران مستقل و با نفوذ جهان است که نلسون ماندلا رییس جمهور فقید آفریقای جنوبی در سال 2007 میلادی این افراد را گردهم آورد تا از تجربه جمعی و نفوذ آنان برای گسترش صلح، عدالت، حقوق بشر، مبارزه با بیعدالتی، فقر و جنگ در سراسر جهان بهره گیرد.
حضور هئیت ریشسفیدان در این برهه زمانی می توان پیامهای مختلفی داشته باشد. کوفی عنان پیش از سفر به ایران در سخنانی با اشاره به نقش تاثیرگذار ایران در معادلات منطقهای خواستار ایجاد فضایی برای تعامل بیشتر میان ایران و امریکا شد.
وی در این زمینه با بیان اینکه در هر دو کشور مخالفینی بر سر راه ایجاد تعامل سازنده دارند از اعضای کنگره آمریکا خواست برای توافق دیپلماتیک با تهران، فرصت و فضای لازم را ایجاد کنند.
حضور ریش سفیدان که ماموریت خود را ایجاد صلح می دانند نیز در این زمینه قابل تحلیل است. با توجه به شرایط منطقه و رشد بی رویه تروریست جمهوری اسلامی ایران میتواند نقش تعیین کننده ای در ایجاد صلح و ثبات ایفا کند. این موضوعی است که کوفی عنان با توجه به تجربهای که در سوریه به عنوان نماینده سازمان ملل کسب کرده به خوبی بدان واقف است و بر روی آن تاکید دارد و بیان میکند که ضرورت دارد ایران نقش طبیعی خود در منطقه را ایفا کند.
وی در زمینه بیان داشته است که « در ایران، تندروهایی حضور دارند که راضی به نزدیکی روابط میان ایران و غرب نیستند و در آمریکا هم تندروهایی وجود دارند که معتقدند مسیر فعلی در برابر ایران، مناسب نیست. آنها درباره اعمال تحریم های جدید علیه ایران در میانه روند مذاکرات هسته ای سخن می گویند. چنین اقداماتی باعث جدایی میان اروپا و آمریکا می شود.
کوفی عنان افزوده است: از دوستانم در واشنگتن می خواهم قبل از حرکت در مسیر تحریم ایران به این موضوع فکر کنند. آنها در آمریکا باید به دیپلماسی، مذاکرات و صلح فرصت بدهند.
این سخنان بیش از پیش این سئوال را ایجاد میکند که آیا کوفی عنان ماموریت خاصی در زمینه تسهیل روابط ایران و غرب بر عهده دارد. سخنان اخیر کوفی عنان در این باره تصدیقی بر این فرضیه است. شرایط منطقهای و نیازی که کشورهای غربی از جمله آمریکا به ایران در جهت ایجاد صلح و ثبات در منطقه دارند نیز موید همین مطلب است.
از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان سیاست خارجی آمریکا به مساله ریسک ترمیم روابط با ایران اشاره کردهاند و در این زمینه نتایج مثبت آن را بیش از نتایج منفی آن قلمداد کردهاند. شرایط جهانی نیز گواهی میدهد آمریکا در سال میلادی جدید سعی دارد با توجه به افزایش روز افزون قدرت چینیها در جهان چالشهای خود در منطقه خاورمیانه را به حداقل برساند و سیاست خود را معطوف به دیگر نقاط جهان کند که لازمه این مساله ایجاد صلح و ثبات نسبی و ایفای نقش کمتری توسط آمریکایی ها در منطقه خاورمیانه و همچنین ایجاد موازنه قوا میان قدرتهای منطقه ای مانند ایران، عربستان، ترکیه و ... است. همه این موارد این فرضیه را که کوفی عنان برای ریشسفیدی و ترمیم روابط میان ایران و غرب به کشورمان قدم گذاشته، قوت میبخشد اما به هر حال باید منتظر بود و دید که چقدر این مساله می تواند در عمل با توجه به لفاظیهای مقامات آمرکایی از جمله جان کری به واقعیت بدل شود.
لینک مطلب: | http://h3nn.ir/News/518.html |