پیام گفتگوی تلفنی پوتین با مالکی؛
آیاهمکاری پوتین با مالکی شبیه همکاری بابشاراسد خواهدبود؟
ناامنی ها در عراق گرچه به قوت سوریه نیست ولی ظرفیت هایی در آن وجود دارد که علاوه بر اینکه عرصه سیاسی در داخل این کشور را در تحت تاثیرات قوی خود قرار داده از سوی دیگر نیز این امکان را دارد که جبهه های جدید بین المللی ایجاد کند.
|
به گزارش شبکه خبری هزاره سوم در همین حال، رییس جمهور روسیه در تماسی تلفنی با نوری مالکی نخست وزیر عراق بر عزم خود برای کمک به حکومت عراق جهت مبارزه با تروریستها تا اخراج آنان از این کشور تاکید کرد.
به گزارش رسانه های روسی، پوتین در این تماس تلفنی تاکید کرده است که از تلاشهای مالکی برای آزادکردن سرزمین عراق از دست تروریست ها حمایت می کند.
برای درک ابعاد این ارتباط تلفنی بررسی ذیل راهگشا می باشد:
آمریکایی ها برای کمک به دولت نوری مالکی حساب و کتاب هایی دارند. از یک طرف آنها با عدم عزم جدی برای مقابله با گروهک داعش می خواهند، عربستان، ترکیه و برخی متحدین دیگر عربی خود را راضی نگه دارند و از سوی دیگر در عراق منافع قابل تاملی نیز دارند که با تحرکات داعش به خطر افتاده است. ضمن آنکه آمریکایی ها در یک محاسبه کلان تر گسترش تفکرات و گروه های شبه القاعده را خلاف امنیت ملی خود و دنیای غرب می دانند.
در هر صورت آمریکا در عراق حد میانه ای را برگزیده است، به این معنا که از یک طرف قصد دارد بدون حضور مجدد نظامی گسترده در عراق حملات هدفمند و محدود هوایی علیه داعش داشته باشد و از سوی دیگر با تحت فشار قرار دادن مالکی به کناره گیری و زمینه سازی برای حضور پررنگ تر گروه های سیاسی نزدیک به عربستان و حتی ترکیه در دولت جدید عراق، آنها را نیز راضی نگه دارد.
از سوی دیگر آمریکا این نگرانی را نیز دارد که با عدم همکاری لازم با دولت نوری مالکی، ایران این خلا را پر کند و نفوذ جمهوری اسلامی در عراق چندین برابر شود.
مقامات دولت مالکی نیز طی چند روز اخیر آمریکا را تلویحا تهدید به کمک گرفتن از ایران کرده اند.
در همین حال آمریکا این نگرانی را از زمان خروج از عراق داشته است که چه کشوری خلا حضور آمریکا را در عراق پر خواهد کرد؟ آنها به خوبی می دانند که رقبای شرقی مانند روسیه و چین همواره مترصد گسترش حضور در خاورمیانه و فتح سنگر به سنگر در این منطقه مهم جهان هستند.
در این میان روسیه در تحولات سوریه نشان داد که دو هدف راهبردی مهم را دنبال می کند، اول اینکه به دنبال گسترش نفوذ خود در معادلات خاورمیانه است و دوم برای جلوگیری از نفوذ بیشتر آمریکا در مناطق مهم دنیا باید کیلومترها جلوتر از مرزهایش خط قرمز های جدی ترسیم کند. روسیه به خوبی این درک را کرده است که برای آسیب پذیری کمتر تنها نباید دفاع از خود را تنها در برخی حوزه های سنتی مانند قفقاز محدود کند.
از این باب عراق می تواند هدفگذاری دوم پوتین باشد، روسیه در عراق همانند آمریکا نفوذ زیادی ندارد ولی پوتین شرایط فعلی را برای نفوذ در عراق مناسب می بیند.
شرایط عراق با سوریه متفاوت است، دولت این کشور در میان مدت توان مقابله با تروریست ها را دارد ولی دولت مالکی در شرایطی قرار دارد که از کمک های خارجی نیز استقبال می کند.
به همین دلیل نوع کمک های روسیه به عراق متفاوت و محدود خواهد بود، زیرا هم مالکی چندان درشرایط بحرانی نیست و هم اینکه آمریکا اجازه گسترش همکاری روسیه و عراق را به راحتی نخواهد بود.
ضمن آنکه روسیه آنقدر که در سوریه منافع داشت در عراق ندارد، اما در ابعاد کلی پوتین نفوذ نظامی و اقتصادی در عراق را بسیار مغتنم می داند.
با این وجود هر نوع نزدیکی روسیه به عراق سبب کم شدن نفوذ آمریکا در عراق می شود و این موضوع به نفع دولت اوباما نیست. به همین دلیل حتی همین تماس تلفنی قدرت چانه زنی نوری مالکی را در گرفتن کمک از دولت آمریکا بالا خواهد برد.
آمریکایی ها این روزها در مخمصه عجیبی گرفتار امده اند و برای تحت فشار قراردادن دولت مالکی با محدودیت های جدی روبه رو هستند. هر اقدام اشتباه آنها دامنه نفوذ رقبای آمریکا را در عراق گسترش خواهد. این ساده ترین صورت مسئله در عراق امروز برای آمریکایی هاست.
لینک مطلب: | http://h3nn.ir/News/8154.html |