برخیطرفها روزآخر کوتاه میآیند / اگر توافق شکست بخورد...
وزیر خارجه کشورمان با ارزیابی مذاکرات آتی با کشورهای ۱+۵ عنوان کرد هنوز احتمال خوبی میدهم که اگر طرف مقابل وارد مذاکره جدی شود به نتیجه مناسب برای هر دو طرف میرسیم.
|
به گزارش شبکه خبری هزاره سوم به نقل از فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز یکشنبه پس از دیدار و گفتوگو با موری مککالی وزیر خارجه نیوزیلند در نشست خبری مشترک به تشریح گفتوگوهایش پرداخت و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
*مذاکرات بازی نیست، روند است
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه برخی مذاکرات وین ۵ را شکست خورده میدانند و اینکه اختلافات مبنایی تا چه حد قابل حل است؟ اظهار داشت: مذاکرات یک روند است و یک بازی نیست که در مرحلهای پیروز شده و در مرحلهای شکست بخوریم.
ظریف خاطرنشان کرد: آخر مهلت مذاکرات معلوم خواهد شد که مذاکرات موفق بوده یا نبوده و همه گامهایی که در فاصله شروع مذاکرات تا مرحله نهایی که اولین ضربالاجلش پایان تیرماه است، برداشته شده و بر اساس توافق ژنو یک سال بعد از توافق مهلت رسیدن به توافق نهایی است و احساس میکنم همه باید تلاش کنند تا پایان تیرماه تمام مذاکرات صورت گرفته و تلاشهای انجام شده به نتیجه برسد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: دیدم که برخی خبرگزاریها نوشته بودند که وین ۵ موفقتر از وین ۴ و کمتر موفقتر از ژنو ۳، اینها برای دوستان خوب است که این گمانهزنیها را بکنند، اما معمولا مذاکره را در پایان مذاکره میسنجند که آیا به توافق رسیده یا خیر.
وزیر خارجه تأکید کرد: طبیعت این مذاکرات این است که تا روز آخر برخی از بازیگران در مذاکرات این عادت را دارند و تلاش میکنند مواضعشان را حفظ و روز آخر به آن باور برسند که لازم است مواضعشان را تعدیل کنند که این روش اینجانب که برای مذاکره استفاده میکنم، نیست.
*بیشتر از حقوقمان نمیخواهیم
ظریف اضافه کرد: ما از ابتدا حرف منطقی را میزنیم، زیادهخواهی نمیکنیم و بیش از حقوقمان نمیخواهیم و حاضریم نگرانیهای مشروع را مورد توجه قرار داده و به نتیجه برسیم و این سیاست را از ابتدای مذاکرات داشتیم و از یک ماه گذشته با همین دیدگاه، دیدگاههایمان را طرح و طرحهایمان را ارائه دادیم.
وی گفت: احساس میکنیم طرف مقابل یک تاکتیک یا راهکار دیگری را برای مذاکره انتخاب کرده و آن این است که تلاش کند مواضع حداکثری را اتخاذ کند تا در طول مذاکره به مواضع معقولتری برسد.
وی با بیان اینکه این روشی است که برخیها در مذاکره استفاده میکنند، یادآور شد:من به این روش خیلی اعتقاد ندارم و آن را مفید نمیدانم.
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که نمیشود انکار کرد طرف مذاکراتی رسما اعلام کرده که از این روش استفاده کرده و منتظرند دور بعدی مذاکره ببییند که چطور به نتیجه برسند، افزود: ما آماده هستیم و قسمت بسیار مهمی از کار دیپلماسی صبر و متانت است و با آن صبر و متانت کار را به پیش میبریم.
ظریف اضافه کرد: هنوز احتمال بسیار خوبی را میدهم که اگر طرف مقابل وارد جدی شود به نتیجه مناسبی برای هر دو طرف میرسیم و آن نتیجه این است که برنامه هستهای صلحآمیز ایران ادامه مییابد و طرف مقابل نیز اطمینان حاصل میکند که این برنامه همواره صلح آمیز باقی بماند.
خبرنگاری از ظریف پرسید که اگر در مدتزمان مقرر تا ۲۹ تیرماه برنامه اقدام مشترک جامع نهایی نشود، چه خواهد شد و آیا ایران به قبل از شرایط توافق ژنو بازمیگردد که ظریف پاسخ داد: ما تا ۲۹ تیرماه به موفقیت مذاکرات فکر میکنیم و اگر ممکن نبود توافق ژنو را داریم که واضح است.
وی اضافه کرد: اگر توافق نشود هر طرفی حق دارد به سیاستهایی که قبل از توافق ژنو داشته بازگردد و این شامل طرف ایرانی نیز میشود.
ظریف البته درباره هزینه هایی که در این مدت بر کشور تحمیل شده است و یا اعتباری که باید صرف بازگشت به مقطع پیش از آغاز توافق ژنو - مثلا تولید مجدد اورانیوم 20 درصد - شود، توضیحی نداد.
به گزارش فارس، محمدجواد ظریف در ابتدای این نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از حضور همتای نیوزیلندیاش در تهران عنوان کرد: در مورد روابط دوجانبه و اوضاع منطقه به خصوص وضعیت بسیار وخیم در عراق که متأسفانه توسط همان گروههای تکفیری که جنایات سوریه را آفریدهاند و امروز شاهد جنایات بیسابقه آنها در عراق هستیم، گفتوگو کردیم.
وزیر خارجه افزود: در خصوص موضوع هستهای نیز فرصتی داشتیم که آخرین تحولات مذاکرات هستة ای را مرور کنیم.
وی با ذکر این نکته که در حوزه مسائل دوجانبه در چندین هفته و ماه گذشته شاهد تحرک خوبی در روابط دو کشور بودیم به اعزام سفیر جدید ایران به نیوزیلند و سفر معاون وزیر خارجه نیوزیلند به تهران اشاره کرد و افزود: حوزههای همکاری سنتی ایران و نیوزیلند حوزههای قابل توجهی است که متأسفانه به دلیل فشارهای بانکی ناشی از تحریم با برخی رکوردها مواجه شده است.
ظریف ادامه داد: صحبتهایی را در خصوص ضرورت از سر گیری و گسترش روابط با فعالیت بیشتر بخش خصوصی کشور صورت دادیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در این گفتوگوها عنوان کردیم که با تمام توان و آمادگی و حسن نیت وارد مذاکرات با ۱+۵ شدهایم و در صورت حسن نیت مشابه از سوی طرف مقابل امکان دستیابی به راه حل تا آخر تیرماه وجود دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: ضرورت دارد طرف مقابل همانطور که از ابتدا و به خصوص طی یک ماه گذشته که مرحله نهایی کار شروع شده با جدیت و طرحهایی که برای رسیدن به راه حل است و نه تکرار مواضع گذشته، وارد مذاکره شدیم، طرف مقابل نیز با این جدیت وارد مذاکرات شده و به نتیجه برسیم.
وی خاطرنشان کرد:موفقیت در مذاکرات هستهای کمک قابل توجهی به صلح و امنیت در منطقه و جهان میکند و شرایط را در این منطقه تغییر خواهد داد.
وی در پایان از حمایت نیوزیلند از مذاکرات هستهای قدردانی کرد و افزود: امیدواریم این کشور در تلاشهایش برای پیشبرد نامزدی نیوزیلند به منظور عضویت در شورای امنیت موفق باشد.
لینک مطلب: | http://h3nn.ir/News/8210.html |