با وجود آنکه هنوز سال، نو نشده و تا سیزده بهدر سال جدید روزهای زیادی باقی است، اما قصد داریم در مورد پرفایدهترین خوردنی سیزده بهدر یعنی کاهو و سکنجبین صحبت کنیم.
معمولا سیزدهم فروردین روز پایانی دوره نوروز است؛ در این روز که زیاد هم خوشایند بچه مدرسهایها و کارمندان نیست، خانوادهها به دشت و دمن و باغ و صحرا میروند و ناهار، غذاهای سبزیدار مثل آش رشته، کوکو و خورشهای سبزیدار که اغلب با سبزیهای کوهی درست میشود، میپزند و به عنوان عصرانه خوراکیهای باقی مانده نوروز را مصرف کرده و کاهو با سکنجبین میخورند، اما دلیل خوردن کاهو سکنجبین چیست و چه مزیتی دارد؟
سکنجبین با طبع گرم یا سرد؟
کاهو سکنجبین یکی از خوردنیها با طبع معتدل است. کاهو سرد و سکنجبین طبع میانهای دارد و برای آنهایی که در ایام عید به وفور تنقلات و شیرینی با طبع گرم خوردهاند بسیار لازم و تعدیلکننده مزاج است. سکنجبین منافع سرکه را دارد و میتواند متعادلکننده حرارت و التهابات کبد باشد و در بریدن صفرا شهرت فراوانی دارد. نام اصلی سکنجبین، سرکه انگبین بوده چون در قدیم آن را از ترکیب سرکه و عسل یا سرکه و شیره درست میکردند که در مقایسه با سکنجبینهای امروزی که از سرکه و شکر تهیه میشود، مغذیتر بوده است. البته لازم است بدانید، میتوانید طبع سکنجبین را برای افراد گرم و سردمزاجان تا حدودی تغییر دهید. میپرسید چگونه؟ اگر گرم مزاج هستید و در عید هلههوله زیاد خوردهاید بهتر است به سکنجبین مقداری عرق کاسنی که مزاج سرد و خنکی دارد بیفزایید و همراه کاهو میل کنید، اما اگر سرد مزاج هستید خوب است چند شاخه نعنای تازه که طبع گرمی دارد، در سکنجبین قرار دهید تا عطر و اسانس نعنا را به خود بگیرد و مزهدار شود.
نقش کاهو با سکنجبین پررنگتر میشود!
کاهو یک سبزی مغذی و پرفیبر است که به رفع یبوست کمک میکند و طبع سرد آن از خشکی و گرمی مزاج میکاهد. هرچه برگهای آن تیرهتر باشد مواد مغذی زیادتری در خود ذخیره کرده و نسبت به برگهای جوان و روشن کاهو ارزش بیشتری دارد. ساقه کاهو در مقایسه با برگ کاهو فیبر بیشتری داشته و با لینت مزاج به دفع سموم و کنترل کلسترول خون کمک میکند. کاهو در مقایسه با برخی سبزیجات، نیترات کودهای شیمیایی را به میزان بیشتری در خود ذخیره میکند، اما اگر برگهای خارجی کاهو را که معمولا ضخیم و از بین رفته هستند قبل از خوردن جدا کرده و دور بریزید، عامل انتقال سموم آفتکش به دیگر برگهای کاهو از بین میرود. جالب است بدانید کاهوهای تلخ با تحریک و تولید بزاق و شیره معده به هضم بهتر غذا کمک کرده و هر چه هضم بهتر باشد، میزان جذب موادمغذی دریافتی بالاتر خواهد رفت.
کاهو همراه سکنجبین نیکوترین اثر را در اعتدال و لینت مزاج دارد و بهتر است سکنجبین را به صورت خانگی و باعسل یا شیره تهیه کنید. توجه داشته باشید اگر میزان سرکه سکنجبین از اعتدال خارج شود طبع آن سرد و برای مبتلایان به زخم معده و روده زیانبار میشود و اگر شیرینی آن زیاد شود طبع آن گرم و بسیار چاقکننده خواهد شد.