شاید در تابستان بحران آب جدی تر شود اما اگر چاره ای بیندیشیم و همین دستورالعمل های ساده را در تمام طول سال پیگیری کنیم ، می توان حساب کرد که چه حجم عظیمی از آب صرفه جویی می شود که باید انتخاب سختی داشته باشیم یا دبه های 20 لیتری پلاستیکی یا صرفه جویی مستمر و استفاده دایمی از آب لوله کشی .
به گزارش شبکه خبری هزاره سوم به نقل از عصرخبر ، آب مایه حیات است و استفاده از این نعمت الهی بسیار پسندیده و باعث لطافت و تمیزی شخص می شود. اگر به حکمت وجود آب در کره زمین بنگریم حقیقتا جمله آب مایه حیات است را درک می کنیم، آبی که با آن دست و صورت می شوییم، لباس می شوییم، ظرف می شوییم ، استحمام می کنیم ، خودرو خود را می شوییم و ...و حقیقتا بدون وجود آب هیچ کاری از دست ما ساخته نیست و نگرانی موجود این است که روزی آب تمام شود اما نکته ای که وجود دارد این است آیا قدر این مایه حیات را می دانیم ؟آیا آن را درست مصرف می کنیم ؟آیا از آب به موقع و به جا استفاده می شود یا بی موقع و بیجا؟
نکته ای که عمدتا به چشم می خورد این است که آب با استفاده از یک پروسه پیچیده از پشت سدها به سمت تسویه خانه ها رفته و از آن جا به مراکز شهری و خانه ها انتقال پیدا می کند . اما چرا انقدر نگران آب هستیم ؟!صاحبنظران معتقدند در دوره کمبود بارش ، گرم شدن زمین ( که سالیانه حدود نیم درجه سانتی گراد به دمای زمین افزوده می شود ، کمبود آب های زیر زمینی در اثر مصرف بسیار زیاد یا آلودگی و کاهش ظرفیت سد ها و مراکز ذخیره آب ، میزان ذخیره آب به حد نگران کننده ای رسیده است و این نیازمند بازنگری و توجه بیشتر است .
در تهران به عنوان یکی از مراکز خشکی آب سد ها در حد نگران کننده ای حدود 35 تا 40 درصد کاهش یافته است .علت این کاهش بارندگی به خاطر کمبود بارش ها در سال گذشته بوده چون بارش آنچنانی در تهران نداشتیم جز بارش برف سنگین در اواسط بهمن ماه ، پدیده خاص دیگری به عنوان یک بارش نداشتیم و چند باران خفیف که اصلا به قدری بارش این بارندگی ها کم بود که امکان محاسبه آن وجود ندارد.
افزایش مصرف ، افزایش جمعیت که باز هم به دلیل اول باز می گردد ، افزایش مصرف آب در بخش کشاورزی همینطور تغییر در الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی ، وجود سیستم های آبیاری و سنتی در بخش کشاورزی و نهایتا عدم رعایت میزان مصرف آب توسط شهروندان در روز های گرم سال است، روز هایی که اگر خودمان به فکر خود و سایر افراد نباشیم به زور مجبورمان می کنند که به فکر باشیم.
این روز ها که از زبان مسئولان اجرایی شنیده می شود که شاید آب در تهران جیره بندی شود ، نگرانی به بالاترین حد خود می رسد .منابع آبی در کشور در کشور و به خصوص در تهران در حد خطرناکی است و میزان ذخایر به نقطه عطف خود می رسد (شرایطی که پس از آن یا با بحران شدید آبی مواجه می شویم و یا به سلامت از آن بحران عبور می کنیم).
شهروندان تهرانی با دو عبارت مواجهند و در انتخاب آن مختار ؛ بحران شدید آبی یا عبور از بحران آبی به سلامت و این کاملا به شهروندان و بررسی رعایت شیوه مصرف آن ها باز می گردد. البته این دو عبارت با هم مرتبطند و هیچ کدام دیگری را نفی نمی کند چون با اقدامات بحران زدای آبی می توانیم از بحران آبی به سلامت عبور کنیم یا بحران آبی و انتخاب خرید 20 لیتری که به زودی افزایش قیمت آن را هم شاهد خواهیم بود یا عبور از بحران آبی و عدم خرید 20 لیتری .
اما بررسی این موضوع که چگونه می توان از بحران آبی به سلامت عبور کرد با رعایت اصلاح الگوی مصرف از طریق چند راهکار ساده که به آن می پردازیم امکان پذیر خواهد بود و این دور از ذهن نیست زیرا بزرگترین نتیچه و خروجی این راهکارهای ساده عبور از بحران آبی ، عدم جیره بندی و نهایتا عدم خرید 20 لیتری است :
1.زیر دوش آب مدت زمان کمتری باقی بمانید ( یعنی اگر در گذشته مدت زما استحمام 20 دقیقه به طول می انجامید مدت زمان آن را حداقل تا 5 دقیقه کاهش دهیم که یقینا بسته به فشار آب و سرعت مصرف بین 50 تا 100 لیتر صرفه جویی می شود ، که با تعمیم این مقدار صرفه جویی به ازای هر نفر در تهران بالغ بر 500 میلیون لیتر صرفه جویی در تهران صورت خواهد پذیرفت و این خود می تواند جبران روزهای بی آبی پشت سدها باشد.ضمنا هر کس با رعایت این الگو می تواند نقطه عطف آب را به تاخیر بیندازد و در حقیقت خودمان سرنوشت آبی خود را تعیین می کنیم که آب جیره بندی شود یا نه ؟ البته این موضوع به هیچ عنوان لحن تهدید ندارد بلکه موضوعی که مبرهن است عدم وجود آب کافی است و این ارتباطی به نحوه مدیریت دولت ندارد بلکه کاملا وابسته به مدیریت مصرف شهروندی است.
2. هنگام شستن ظرف ابتدا کف به ظرف ها بزنیم و سپس آب را باز کنیم آن هم با فشار کم و یقینا این موضوع باعث صرفه جویی 8 تا 20 لیتری در مصرف آب می شود.
3.هنگام مسواک زدن آب را ببندیم و سپس دهانمان را بشوییم که این هم به نوبه خود بین 2 تا 5 لیتر صرفه جویی را در پی خواهد داشت .
4.در هنگام شستن خودرو دقت کنیم که حتی الامکان با آب شرب نسبت به شستشو اقدام نکنیم و تا حد امکان خودروی خود را به کارواش ببریم که این امر با توجه به تعداد بسیار زیاد ماشین در تهران آب قابل توجهی را ذخیره می کند.
شاید در تابستان بحران آب جدی تر شود اما اگر چاره ای بیندیشیم و همین دستورالعمل های ساده را در تمام طول سال پیگیری کنیم ، می توان حساب کرد که چه حجم عظیمی از آب صرفه جویی می شود که باید انتخاب سختی داشته باشیم یا دبه های 20 لیتری پلاستیکی یا صرفه جویی مستمر و استفاده دایمی از آب لوله کشی .