شناسه خبر: 6712 | منتشر شده در مورخ: 1393/2/29 | ساعت: 10:30 | گروه: سیاسی |
حسین نقوی حسینی در مصاحبه با العالم مطرح کرد:
دلیل بروز اختلافات در مذاکرات هستهای |
"حسین نقوی حسینی" روز یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با شبکه العالم درباره برداشت خود از این دور از مذاکرات بین ایران و گروه 5+1 گفت: از آنجا که ما در آستانه تدوین توافق نهایی هستیم و بنا است که بعد از این همه دور مذاکرات در ژنو و وین حالا به توافق برسیم، و همچنین بعد از توافق اولیه و راستی آزمایی طرفین، برای آمادگی رسیدن به توافق را پشت سرگذاشتیم؛ در وین چهار اختلاف نظرها بروز کرد و نشان داد که بین جمهوری اسلامی ایران و گروه5+1 در اغلب موارد فاصله خیلی زیادی وجود دارد.
* نوع اختلافات در مذاکرات هستهای
وی در ادامه اختلافات بین طرفین را اینگونه بر شمرد: حق غنی سازی، درصد غنی سازی، غنی سازی 20 درصد، فعالیت راکتور آب سنگین اراک، و موارد غیرهستهای که اصلا بنا نبوده در مذاکرات درباره آن صحبت شود، مثل سیستم دفاعی کشور و سیستم موشکی کشور ما. همچنین تحقیق و توسعه درفناوری هسته ای، نوع سانتریفویژها، تعداد سانتیفیوژها و سایتهای فعالیت هسته ای، از جمله مواردی است که جمهوری اسلامی ایران با گروه 5+1 به شدت اختلاف دارد.
* دلیل بروز اختلافات در مذاکرات هستهای
نقوی حسینی اختلافات را بسیار عمیق توصیف کرد و گفت: دلیل این اختلافات به جمهوری اسلامی ایران برنمی گردد، بلکه حاصل از خود برتربینی و عهد شکنی و زیاده طلبی غربیها است. چون آنها زیاده طلبی می کنند، طبیعی است که تیم مذاکره کننده ما، نمی تواند به این زیاده طلبیها پاسخ مثبت بدهد.
* ادامه مذاکرات در وضعیت کنونی
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره توافق طرفین برای ادامه مذاکرات درسایه وضعیت کنونی گفت: علت اینکه جمهوری اسلامی ایران وارد مذاکرات شد و مقام معظم رهبری اجازه دادند که ما وارد مذاکرات شویم، این بود که غربیها با استفاده از رسانه های تحت سلطه خودشان به افکار عمومی جهان تفهیم کرده بودند که ایران اهل گفت وگو نیست و مذاکره نمی کند.
وی افزود: آنها می خواستند از این بحث این نتیجه را به افکار عمومی القا کنند که علت خودداری ایران از مذاکره این است که کارهای پنهانی انجام می دهد و حتما دارد سلاح هسته ای می سازد.
نقوی حسینی خاطرنشان کرد: آنها این را در افکار عمومی تزریق کرده بودند.
نقوی حسینی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با ورود باصلابت و محکم خودش به مذاکرات می خواست این نقشه را در افکار عمومی جهان نقش برآب بکند و بگوید که ما هم اهل مذاکره هستیم و هم منطق داریم و هم هیچ کار پنهانی نداریم. ما در سایه بازرسی ها که در توافق اولیه پذیرفتیم نه تنها به کل تعهدات در توافق اولیه عمل کردیم، بلکه اقدامات داوطلبانه انجام دادیم تا کاملا این اطمینان را ایجاد کنیم که ما هیچ اقدام پنهانی نداریم.
وی ادامه داد: بنابراین اصرار و صلابت جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات این بود که این اهرم را از دست غربیها بگیرد که به ملت های دنیا نگویند که ایران اهل مذاکره نیست و دارد کار پنهانی می کند. ما هیچ کار پنهانی نمی کنیم و اهل مذاکره هستیم اما زیر بار سلطه و زیاده طلبی نخواهیم رفت. مطابق همان توافق حرکت بکنند، ما هم پاسخ خواهیم داد.
* طولانی بودن زمان تعهدات غربیها
نقوی حسینی با اشاره به اجرا نشدن تعهدات غربی ها، اظهار داشت: جدول زمان بندی که غربیها به دنبال آن هستند به این جهت بلند مدت تنظیم شده است که تعهداتی که ما در توافق اولیه پذیرفته ایم، فوریت داشتند. یعنی ما فوری باید متوقف کنیم و فوری اکسید کنیم. اما تعهدات آنها در یک بازه زمانی دو دههای انجام شود. و همانطور که همه عملکرد ما را دیدند اقدامات ما فوریتی بود اما مبالغی که قرار بود آنها پرداخت کنند در 8 قسط و طی 6 ماه بود، که هنوز یک دلار از آن را نتوانسته ایم استفاده کنیم. بنابراین بیشتر به دنبال این هستند که تعهدات خود را در کوتاه مدت انجام ندهند.
نقوی حسینی درباره مدت زمان مذاکره ایران با 5+1 گفت: ما با توجه به یک چارچوب وارد مذاکرات شدیم . جمهوری اسلامی مصمم بود مذاکرات را انجام دهد تا توطئه غربیها علیه ما خنثی شود و اجازه آن را هم مقام معظم رهبری دادند. و برای ادامه آن هم در چارچوب حفظ منافع کلی کشور و خطوط قرمز عمل کردیم که هیچ تیم مذاکره کننده ای خارج از این چارچوب عمل نخواهد کرد.
* به نتایج مذاکرات خوش بین نیستیم
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد: اما با این وجود به نتایج مذاکرات خوش بین نیستیم چون دشمن خودمان را می شناسیم. غربی هایی که ادعای مذاکره دارند، دروغ می گویند و پابیند به نتایج مذاکرات نیستند.
* پازل غربیها برای به بنبست کشاندن مذاکرات
نقوی حسینی خاطرنشان کرد: ما بعد از دور اول توافقها، نشانههای مختلفی از رفتار غربیها دیدیم که خواهان ادامه مذاکره نیستند و تحت تاثیر صهیونیستها قصد متهم کردن ایران و قطع کردن مذاکرات را دارند؛ مانند صدور قطعنامه پارلمان اورپا ، افزایش تحریم ها از طرف انگلستان، اخراج دانشجویان ما از دانشگاههای نروژ، اظهار نظرهای اخیر وزیرخارجه کانادا، اقدام آرژانتین مبنی بر لغو توافق.
وی ادامه داد: همه این رفتارها نشانگر این است که آنها دنبال پازلی برای به بن بست کشاندن مذاکرات هستند اما نمی خواهند خودشان مسؤولیت این امر را بپذیرند. وگرنه ما منطق و استدلال داریم. می گوییم رآکتور تهران به سوخت 20 درصد نیاز دارد یا برای ما تهیه کنند یا خودمان تهیه کنیم . اما آنها با هردو مسأله مخالفت می کنند. ما قرار است 10 نیروگاه بسازیم که نیروگاه بوشهر فقط یکی از آنها است که 40 هزار سانتریفیوژ نیاز دارد. پس برای 9 نیروگاه دیگر چه کسی قرار است سانتریفیوژهای ما را تامین کند؟
* امیدی به آمریکاییها نیست
نقوی حسینی گفت: ما از آمریکاییها انتظاری نداریم زیرا در این دوره برای ما بسیار جای تعجب است که آنها قبل از مذاکرات برای کسب تکلیف سراغ رژیم صهیونیستی می روند، و بعد از مذاکرات هم مقامات امریکایی سراغ رژیم صهیونیستی رفتند تا گزارش دهند.
وی تأکید کرد: پس امیدی به امریکا نیست. ما ان پی تی را پذیرفته ایم و انتظار داریم همان طور که تکالیفی که به ما تحمیل شده و آن را انجام می دهیم حقوقی هم که در ان پی تی برایمان در نظر گرفته شده رعایت شود. ما از اروپایی ها انتظار داریم که دنباله روی آمریکا نباشند. آنها نمی توانند فناوری هسته ای ما را به عنوان یک کشور مستقل نادیده بگیرند.